Regn och rullande åska i Göteborg

I fredags tog jag bussen till Göteborg. Jag mötte där upp min goding Frida och vi tog spårvagnen hem till henne för ett glas vin och ett gäng melonbitar. Något senare satt vi på Tredje Lång för middag och snack i flera timmar. Mys!
 
 
Efter frukost och en timmes promenad i ösregn - fråga inte varför vi gjorde det - med Frida åkte jag till Centralstationen för att möta upp syster Evelina. Vi checkade in på Hotel Opera och gick sen ut på stan för strosande, shopping, senlunch och kaffe. På kvällen drack vi bubbel innan vi gick till Ullevi för Göteborgs stolthet: Håkan (vars turné heter Rullande åska!). Fantastisk konsert och fantastisk dag!
 
 
På söndagen blev det hotellfrulle följt av mer shopping och strosande både på stan och i Haga. Vi käkade burgare på Tugg och hade det gött tillsammans innan vi vid 17-tiden kramades adjöken efter en toppenhelg. Puss på dig, syster!
 

Rödlöksmarmelad

Som ni kanske har märkt, drömmer jag om den här pizzan om nätterna. Pizzan med crème fraîche, chèvreost, pancetta och rödlöksmarmelad som man kan beställa in på N.E.O. här i Jönköping. Men, tänkte jag, om man skulle testa sig på att göra en egen, hemlagad variant? Jo men visst, om det bara fanns rödlöksmarmelad att köpa på den lilla Ica-affären, vill säga! Självklart fanns det inte det. Därför ställde jag mig och gjorde steg ett i making-pizza-processen: hemkokad rödlöksmarmelad.
 
 
Jag följde det här receptet men ökade något på honungs- och smörmängden då jag hade valt fyra väldigt stora - inte bara stora som receptet säger - rödlökar. Först skulle jag skiva löken tunt.
 
 
Jag testade mina nyinköpta rosa lökglasögon från TGR. De fick underkänt - jag grät som aldrig förr och fick rödsprängda ögon.
 
 
I med smör, lök och honung. Fräs och låt det bli mjukt. Häll på rött matlagningsvin (eller rödvin), koncentrerad svartvinbärssaft, salt och lite peppar. Puttra på och rör om tills det blir till en marmelad-ish. Smaka av och voilà, rödlöksmarmeladen är klar! Lägg över den i gamla diskade burkar och kyl ned.
 
 
Då mina ögon rent av förstördes av allt lökskivande, blev jag också supertäppt i näsan. Jag kunde därmed helt ärligt inte känna någon smak över huvud taget, trots att jag försökte smaka av marmeladen fem gånger. Så, blev den bra eller dålig? Ingen aning - en recension av receptet får komma senare!
 
Mat och recept | | Kommentera |

Kylskåpsrens

Ibland blir kylskåpsrenset till den bästa av middagar. I dag skar jag upp en hel zucchini, champinjoner, två olikfärgade paprikor och en halv rödlök. Slängde sen ned alltsammans i stekpannan tillsammans med olivolja, salt, chiliflakes och pressad vitlök och lät det steka på hög värme. Till sist adderade jag matlagningsgrädde, sojasås och koriander från frysen och lät det puttra ihop medan jag kokte ris att ha till grytan. Jag tycker det blev riktigt smarrigt! 
 
Mat och recept | | En kommentar |
Upp